Τι είναι το WordPress
Ας αρχίσουμε από την αρχή. Το WordPress είναι ένα online εργαλείο δημιουργίας ιστοσελίδων ανοιχτού κώδικα γραμμένο σε PHP. Μιλώντας λιγότερο σαν geeks, είναι πιθανότατα το πιο ισχυρό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (ή CMS) για blog και ιστοσελίδες που υπάρχει σήμερα. Ο κώδικας στην βάση του είναι περισσότερο για ένα blog από ένα τυπικό CMS. Για καιρό τώρα εκμοντερνίζεται και παίρνει χιλιάδες plugins, κάτι που το κάνει να μοιάζει περισσότερο με CMS.
Μπορείτε να κατεβάσετε και να δείτε το WordPress στο: WordPress.org
Πλεονεκτήματα
- Είναι πολύ εύκολο να το χρησιμοποιήσεις, ακόμα και για ένα χρήστη που δεν έχει γνώσεις από PHP ή HTML, αντίθετα με την Drupal, το Joomla ή το Typo3. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα plugin ή ένα πρότυπο και να κάνετε click για να το εγκαταστήσετε.
- To WordPress έχει μία πολύ μεγάλη κοινότητα. Είναι πάντα χρήσιμο να έχεις μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων έτοιμη να σε υποστηρίξουν σε φόρουμ ή πίνακες συζήτησης.
- Το WordPress έχει πάνω από δώδεκα χιλιάδες plugin διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του. Είναι ο λόγος που το WordPress θεωρείται CMS, και όχι απλά ένας blogging κώδικας. Η ισχυρή πλειοψηφία των plugins είναι επίσης δωρεάν.
- Η διαχείριση μενού του WordPress έχει εκτεταμένες λειτουργίες, που μπορεί να τροποποιηθούν ώστε να περιλαμβάνουν κατηγορίες, σελίδες, κ.λ.π.
- Η χρήση του WordPress μπορεί να βελτιώσει τις κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι η ιστοσελίδα σας μπορεί να εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης χρησιμοποιώντας το Google ή το Yahoo δεδομένου ότι σχετικές λέξεις κλειδιά έχουν ενσωματωθεί προσεχτικά.
Μειονεκτήματα
- Δυστυχώς οι τροποποιήσεις, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση ενός πεδίου ημερομηνίας, απαιτεί γνώσεις PHP.
- Παρομοίως, το να κάνεις γραφικές τροποποιήσεις απαιτεί γνώσεις HTML και CSS
- To WordPress απαιτεί πολλά plugins για να έχει τις ίδιες CMS σχεδιαστικές δυνατότητες όπως το Drupal ή το Joomla. Ενώ τώρα αυτά τα plugins είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα, το να χρησιμοποιείς πάρα πολλά μπορεί να επιβραδύνουν τον χρόνο φόρτωσης της σελίδας. Πριν να αποφασίσετε οριστικά να χρησιμοποιήσετε το WordPress σαν το CMS εργαλείο σκεφτείτε τον αριθμό των plugins που θα χρειαστείτε και πως αυτό θα επηρεάσει την συνολική λειτουργικότητα της ιστοσελίδας.
Αφήστε μια απάντηση